Op Kreta zoekt u tevergeefs naar Michelin sterren. Op Kreta (zoals elke restauranteigenaar je met trots zal vertellen) komen de ingrediënten voor je diner vers uit de grond onder je voeten.
Enkele van de beste restaurants zijn rustieke tavernes met roestende borden, waar je afhankelijk van het seizoen, geniet meze-porties van gevulde slakken, wilde groenten of met citroen besprenkelde artisjokken proeft, geserveerd met Kretenzische beschuit Ntakos tweemaal gebakken in de dorpsoven. Geen sterren misschien, maar toch oogverblindend en je betaalt ook geen fortuin.
- Kritamon
Meerdere schaduwrijke houten tafels gegroepeerd rond eeuwenoude bomen vormen de bescheiden achtergrond voor een oogverblindende presentatie van gerechten (veel die u nergens anders zult vinden): delicate handgemaakte skoufichta-pasta (met champignons); maggiri, een gerecht van verse pasta (deels gebakken, deels gekookt) in een vlezige bouillon, bestrooid met schilfers van witte kaas; en Hilopieten eiernoedels met stukjes kip in een rijke, donkere saus. Eigenaar Dimitris Mavrakis leerde zijn vak van Alain Ducasse en andere top chefs, voordat hij zich hier vestigde, met zijn vrouw Maria, in het drukke dorpje Archanes ( op het centrale plein), 15 kilometer ten zuiden van Heraklion. - Ferryman Taverna onder toezicht van de beroemde chef-kok Yiannis Baxevanis, plaatselijk bekend als de 'aroma goochelaar', trekt deze taverne aan het water die open is sinds de jaren zeventig mensen als Leonardo di Caprio en Lady Gaga aan die hier komen om hun tanden te zetten in het knapperige zelfgebakken brood , kleftiko gebakken lamsvlees, luchtige aubergine scones met feta-smaak en andere gerechten, bestrooid met zeezout verzameld van de lokale kustlijn en geserveerd met een elegante keuze aan lokale wijnen. Reserveer ruim van tevoren als u een tafel aan zee wilt (adres Akti, Elounda).
- Chrisostomos
Achter de Venetiaanse haven van Chania (en tegenover een parkeerplaats) mis je gemakkelijk een van de beste restaurants van de stad. Locals noemden de charismatische eigenaar Chritsotomos 'kouzoulou' (gek) toen hij besloot om hier een eenvoudige, hartige Sfakiaanse bergkeuken te brengen, maar nu staan ze in de rij om hier te eten. Gerechten die zijn grootmoeder vroeger maakte, worden langzaam gekookt in een houtoven en geserveerd met bitterzoete witlof; brood is zelfgebakken; en als toetje zijn er vederlichte, met mizythra gevulde pitabroodjes van Sfakiani, besprenkeld met Kretenzische honing (adres Defkalionos Ikarou, Chania). - I Strofi tis Gefsis, Vizari ligt ongeveer 40 kilometer van Rethymnon, maar het is de moeite waard om een omweg te maken om papa (priester) Manolis Stavroulaki te ontmoeten, en de energieke vrouw Eleni die waarschijnlijk de beste gefrituurde, met honing overgoten donutachtige loukoumades kookt in Kreta. De kleine taverne, beschut onder de bladeren van de moerbeibomen, ligt in een bocht in de weg, vandaar de naam, wat letterlijk 'de bocht van smaken' betekent. Manolis begroet je met een glas raki, terwijl Eleni naar de tuin gaat om groenten te plukken om knapperige courgette-beignets (kolokokithedes), romige pasta, bechamel en rundergehakt (pastítsio) en andere huisgemaakte lekkernijen te maken. (adres Amari, 740, Vizari)
- Piperia
Evdoxia, de moeder van Fanis Eikospentakis, is in heel Oost-Kreta beroemd om haar culinaire talenten. Piperia, een klein eindje rijden van de mooie badplaats Makri Gialos 'kindvriendelijke zandbaai, is niet veel meer dan een schaduwrijk terras met verre uitzichten op de Libische zee, maar het eten barst van de smaak: vis wordt vers geleverd vanaf een lokale vissersboot worden ingewreven met citroen en olijfolie en in folie gegrild op de barbecue; de stifado-varkensschotel borrelt in een rijke, rode wijnsaus. Bestel raki of Toplou-wijn uit het vat. Er zijn regelmatig Kretenzische muziekavonden. (adres Pefki, Makry-Gialos) - Dounias
Het beste eten op Kreta wordt buiten de kust gevonden en Dounias is daarop geen uitzondering. Het is in de uitlopers van de Lefka Ori (Witte Bergen): tijdens de kronkelende rit om hier te komen, wordt je eetlust opgewekt door hete geuren van tijm en oregano, gebakken op ruige hellingen. Eigenaar Stelios Trilirakis leerde zijn vak in de restaurants van Chania voordat hij de afgelegen taverne van zijn ouders overnam. Hij minacht elektriciteit en zwoegt over grote kleipotten boven een open haard om gardoumakia (meze van schapendarm), romige konijnen braadpan en andere traditionele gerechten op smaak te brengen met scherpe bergkruiden. (adres Drakona) - Taverna Kritiki gi
Negeer de verstrooiing van tafels buiten dit door een familie gerunde restaurant en ga naar binnen om hoge plafonds met houten balken en stenen bogen te vinden die de kamer in gezellige ruimtes verdelen - er is zelfs een knappend vuur voor koudere avonden. De naam betekent ‘Kretenzische aarde’ en fusiegerechten - zoals licht gekruide kipfilet met olijven, feta en yoghurt, of Kretenzische hamburgers met feta en wilde groenten - vermengen vakkundig aardse Kretenzische smaken met internationale smaken. De service kan traag zijn, maar dat geeft u meer tijd om de sfeer op te snuiven. (adres Dimokratias, Skalani,) - To Pigadi tou Tourkou
The Well of the Turk , zo genoemd omdat het gebouw ooit een Turkse hamam huisvestte biedt een aantal smakelijke alternatieven. Gelegen in het Splanzia-gebied van Chania, stroomt het laag gewelfde interieur, geschilderd in Van Gogh-tinten geel en blauw, uit op een geplaveide straat met uitzicht op de 13e-eeuwse kerk van Agia Irini. Specialiteiten uit het Midden-Oosten zijn onder meer smeltend mals lamsvlees, langzaam gekookt met gekonfijte citroenen en Turkse pizza met daarop gehakt of lamsgehakt. Zorg ervoor dat er ruimte overblijft voor hun rozenwater en sinaasappeltaart. (adres Sarpaki 1, Chania) - Peskesi
Van boer tot bord Kretenzisch eten is momenteel een uitdrukking in Griekse culinaire kringen, maar Peskesi, in het gerenoveerde huis van de 19e-eeuwse vrijheidsstrijder Polyxigkis, is een van de weinige lokale restaurants die het goed doet, misschien omdat ze ingrediënten gebruiken uit hun eigen organisch gerunde kleine boerderij. Erfgoedgroenten, waaronder papoules en manarolia (soorten erwten), worden geserveerd in salades die zijn overgoten met citroen en olijfolie, terwijl scharreldieren en gevogelte de hoofdrol spelen in oude Kretenzische recepten zoals foukaki, een dunne korsttaart vol met gebakken , varkensvlees met citroensmaak en kotopoulo kokkinisto, kip in een knoflookachtige tomatensaus. (adres Kapetan Haralampi 6-8, Heraklion)